RSS

Plató i la música

En aquesta activitat el que hem fet és relacionar a Plató amb una disciplina que fora important per a ell i ens hem topat amb la música, la qual, com aneu a veure, és importantíssima per a l'educació a Grècia.


“- Ara bé, Glaucó, l'educació musical és de summa importància a causa que el ritme i l'harmonia són el que més penetra a l'interior de l'ànima i l'afecten mes vigorosament, portant amb si la gràcia, i crea gràcia si la persona està degudament educada, no si no ho està. A més, aquell que ha sigut educat musicalment com es deu, és el que percebrà més agudament les deficiències i la falta de bellesa, tant en les obres d'art com en les naturals, davant les quals la seua repugnància estarà justificada; lloarà les coses belles, disfrutant amb elles i, acollint-les en la seua ànima, es nodrirà d'elles fins a convertir-se en un home de bé.”


Així ens mostrava Plató a La República, III, 401 e, la seua visió sobre la importancia de la música. Al llibre III de La República, Plató ens parla de l'educació dels guerrers; aquests hauran de formar-se amb tres disciplines: Música, per a formar l'ànima, Gimnàstica per al cos i Filosofia per al caràcter “dolç amb els seus amics i coneguts”.

Per a Plató, la música és aliment de la virtut per això, “Tota conversa sobre la música ha de portar al bell”. Considera a la música com un mitjà privilegiat d'educació, i es declara contrari a les harmonies meloses, que no serveixen per a l'educació del guerrer. Es pronuncia a favor de les harmonies fortes i les tranquil•les, que recorden a un home que invoca als déus.

I es que, com anava a passar desapercebut aquest art per a Plató? La música és capaç de fer-nos sentir a cadascú emocions diferents, ens arriba al fons del cor i purifica la nostra alma. Com va dir Nietzsche “Sense la música, la vida seria un error”.

1 comentarios:

Ana Estela i Gallach dijo...

El plantejament és original però filosòficament un poc superficial si no entreu a analitzar altres consideracions de Plató sobre la música militar que no és la que ha de formar als futurs governants. Al llibre V la considera una disciplina matemàtica -Harmonia- i aquesta sí educa l'ànima. Cal més desenvolupament.

¿What is...?

Diccionario RAE

Wikipedia

¿Nos visitas?